Android 9.0 Pie: dit zijn de handigste nieuwe functies

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Google brengt elk jaar een nieuwe versie van Android uit en dat is ‘Android 9.0 Pie‘ in 2018. Inmiddels is deze al beschikbaar voor een aantal devices, maar wat is er eigenlijk nieuw? Wij hebben drie belangrijke punten voor je uitgelicht.

Android 9.0 Pie helpt bij je telefoon-gedrag

Tegenwoordig zijn we steeds meer met onze smartphone bezig, er zijn zelfs speciale klinieken die je van deze verslaving af kunnen helpen. Maar er is natuurlijk ook iets wat je zelf kunt doen. Daar wil Google in Android 9.0 Pie een handje mee helpen door gebruik te maken van ‘Digital Wellbeing’. Dit is een complete oplossing om te zorgen dat je in eerste instantie inzicht krijgt in je smartphone-gedrag.

Hierin zien je onder andere hoe lang je je telefoon al gebruikt hebt op een dag en daar zul je ongetwijfeld van schrikken. Maar bewustwording is natuurlijk stap één, het is nog niet altijd direct een incentive tot verandering. Daarom is het in deze nieuwe Android-functie ook mogelijk om de schermtijd van bepaalde apps (of je hele smartphone) te beperken. Dat wil dus zeggen dat zodra je de grens bereikt hebt, je simpelweg je telefoon niet meer kunt gebruiken, vaak op een aantal essentiële apps na.

Door deze functie zullen veel mensen zich in ieder geval bewust worden van de hoeveelheid tijd dat we naar het schermpje staren en hier wellicht aanpassingen door maken.

Adaptive Battery en Adaptive Brightness

Google is helemaal into machine learning en zet dat dan ook graag in binnen Android. Mooie voorbeelden hiervan zijn Adaptive Battery en Adaptive Brightness. Alhoewel de namen al enigszins doen vermoeden wat deze nieuwe functies in Android 9 Pie inhouden, leggen we ze toch graag even verder uit.

Met Adaptive Battery wordt gedurende de dag op basis van machine learning bepaald welke apps stroom nodig hebben op een bepaald moment. Stel: op basis van het verleden, is het onwaarschijnlijk dat je bepaalde apps de komende uren gaat gebruiken, dam zal er daar een kleinere hoeveelheid stroom naartoe gaan om te zorgen dat je accu langer meegaat en gebruikt wordt voor de apps en functie die je wel gaat gebruiken.

Voor de Adaptive Brightness geldt dit ook: hier wordt niet alleen naar de omgeving gekeken zoals dat nu het geval is bij automatische helderheid, maar ook naar het verleden en actueel gebruik van de smartphone. Hierdoor wordt het scherm gedimd of juist met meer licht weergegeven.

Heb je nog geen beschikking over de nieuwste versie, dan zijn er altijd tips voor Android te vinden die je kunnen helpen om je toestel net iets slimmer te maken en bijvoorbeeld accu te besparen.

Verbeterde accuduur en notch

Naast deze veranderingen, zijn er nog veel wijzigingen doorgevoerd in Android. Denk hierbij aan een verbeterde accuduur, niet alleen door de Adaptive Battery, maar ook door andere optimalisaties die onder de motorkap zijn doorgevoerd.

Of je het nu leuk vindt of niet, maar de notch heeft ook zijn intrede gemaakt in de smartphone-wereld. Vanaf Android P wordt er betere ondersteuning geboden van het besturingssysteem en zijn er meer mogelijkheden voor fabrikanten met software en dus uiteindelijk ook voor de gebruikers.

Zo zijn er nog veel meer nieuwe functies zoals bijvoorbeeld verbeterde privacy, notificaties met meer mogelijkheden en nog veel meer.

En ik?

Nu is het natuurlijk de vraag: wanneer krijgt jouw toestel de nieuwe update? Dat is sterk afhankelijk van de fabrikant die het toestel gemaakt heeft. De ene is sneller dan de andere. Er is dus nog niet voor elk toestel een concrete datum beschikbaar. Wil je snelle updates, dan kun je het beste kijken naar de Pixel-serie van Google, die je in Nederland koopt met een abonnement, of los waarbij je daarnaast zelf een sim-only kunt samenstellen. Op deze manier ben je verzekerd van de snelste updates van Android voor de komende jaren en kun je zelfs meedoen aan de bètaprogramma’s van Google om nog eerder toegang te krijgen.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...