Herinneringen ophalen: Apple bracht 21 iPhones uit

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Apple heeft de smartphone-wereld op zijn kop gezet in de afgelopen jaren, vooral bij de introductie van de eerste iPhone was er veel vernieuwing. Wij nemen je mee langs alle iPhones van het afgelopen decennium.

Eerste iPhone in 2007

De allereerste iPhone zag het levenslicht in 2007, toen Apple dit toentertijd baanbrekende apparaat introduceerde. Er was nog veel te verbeteren, maar toch was het een uniek toestel. Veel mensen kijken dan ook met veel enthousiasme terug naar dit moment waarop het eerste toestel op de markt kwam waarbij het touchscreen goed werkte met je vingers. Wat betreft schermen met een touchscreen was Windows Mobile toen heer en meester, iets wat er ons nu niet meer kunnen voorstellen.

De tweede versie, de iPhone 3G kwam wel in Nederland uit en dat was ook voor ons land de start van een iPhone-gekte. We nemen je nog even mee terug naar het moment dat het allemaal begon.

iPhone 4: het moest anders

Met de iPhone 4 en later de iPhone 4S kwam er een nieuwe iPhone op de markt die een achterkant had volledig gemaakt van glas. Dit toestel is één van de meest geliefde smartphones ooit voor velen en een ideale combinatie tussen kracht (althans toentertijd), design en gebruiksgemak.

De iPhone 5 kwam als opvolger uit en dat verschil zag je: deze in 2012 uitgekomen smartphone had een 4 inch-scherm, voor die tijd relatief groot, ook al denken we daar nu heel anders over.

Toen de 5S het levenslicht zag, waren er veel vernieuwingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ingebouwde vingerafdrukscanner die ingebouwd was in de homeknop. Een flinke verbetering voor die tijd. Ook onder de motorkap bracht de A7-processor veel snelheid en dit was dan ook direct de eerste 64 bit-processor die gebruikt werd in een telefoon.

Naast de 5S kwam ook de 5C op de markt, een plastic en betaalbare variant van de populaire iPhone. Hij was wel minder snel en relatief duur ten opzichte van concurrerende Android-smartphones.

iPhones 6 en 6 Plus: vernieuwing

Bij de lancering van de iPhone 6 en 6 Plus zagen we een aantal nieuwe hoogtepunten voorbij komen en dat was ook noodzakelijk: er waren fabrikanten die het op bepaalde gebieden beter deden dan Apple en daar moest iets aan veranderen.

Dit was het eerste jaar dat er een grote en kleine(re) variant uitgebracht werd, de iPhone 6 met een 4,7 inch-scherm en de Plus-versie had een 5,5 inch-scherm. Handig voor het streamen van video’s en spelen van games.

Een jaar later kwam volgens traditie de iPhone 6S en 6S Plus uit met een identiek uiterlijk. Hierbij werd het drukgevoelig scherm geïntroduceerd waardoor je meerdere acties kunt uitvoeren door op het scherm te drukken.

Als extra ‘verrassing’ kwam de iPhone SE, de Special Edition, die geliefd werd door velen. Dit kwam mede doordat het scherm een stuk kleiner was en toch goede specs had. Tot 2018 werd de iPhone SE nog gewoon verkocht door de grote populariteit.

De iPhone 7 en 7 Plus kwamen uit in 2016 en waren weer een stapje hoger dan de voorgangers. Hierbij waren ook de eerste iPhones die je mee kon nemen onder de douche doordat ze stof- en waterdicht waren. Ook had de 7 Plus een dubbele camera aan de achterzijde.

iPhone 8, de 8 Plus en iPhone X

In 2017 werden maar liefst drie nieuwe iPhone gepresenteerd, waarbij de iPhone X de echte blikvanger was. Er werd een OLED-scherm gebruikt en er was een vernieuwd design waarbij de schermranden bijna verdwenen waren. Daarnaast gebruikt deze FaceID, een nieuwe manier van ontgrendelen door het gezicht te scannen en dat bleek achteraf erg goed te werken.

Ook de iPhone 8 en 8 Plus werden tegelijkertijd aangekondigd en ook al leken deze op de voorgangers, toch worden er nog steeds meer dan genoeg verkocht.

In september 2018 werden eveneens 3 nieuwe iPhones aangekondigd: de iPhone XS en de XS Max, maar ook de iPhone XR. De eerste twee kunnen we zien als de opvolger van de iPhone X en deze laatste een een ‘goedkoper’ model met een LCD-scherm in plaats van OLED en een andere schermresolutie.

In de afgelopen jaren heeft Apple laten zien te kunnen (en moeten) innoveren met de iPhone. Dit was ook noodzakelijk door de opmars van Android. We zijn alvast weer benieuwd naar de iPhones van volgend jaar…

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...