Wil je je huis voorzien van een slimme speaker, dan is de kans groot dat richting de Wifi speakers gaat. Deze zijn niet alleen erg handig en gebruiksvriendelijk, maar tegenwoordig ook van goede kwaliteit. Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste Wifi speakers van dit moment en het resultaat deel ik graag in dit overzicht.
Beste Wifi speakers: een overzicht
Laat ik meteen beginnen met het lijstje waar je waarschijnlijk voor gekomen bent: de beste Wifi speakers van dit moment. Verderop in het artikel ga ik verder in op alle mogelijkheden en verschillen van deze speakers. Maar eerst: een lijstje

Sonos One Allerbeste prijs-kwaliteit

Harman Kardon Citation One Alleskunner

KEF LSX Wireless Tof design en briljant geluid

Bose Home Speaker 500 Inclusief scherm op speaker

Google Nest Audio Als je niet teveel wil uitgeven
Wifi speakers
Wifi speakers zijn met een grote opkomst bezig en het is dan ook niet zo gek dat de verkopen van deze product-categorie flink de lucht in schiet.
Waar we ‘vroeger’ verplicht waren alles bekabeld aan te sluiten, is dat bij Wifi speakers natuurlijk anders. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een draadloos signaal om verbinding te maken. Maar waarom zou je kiezen voor een Wifi speaker en geen Bluetooth speaker?
Een Wifi speaker heeft als grote voordeel dat deze een veel groter bereik heeft. Daarnaast is de verbinding ook nog eens veel stabieler en is het mogelijk om eenvoudig extra speakers toe te voegen aan een bepaalde groep.
Daarentegen zijn Bluetooth speakers vaak veel ‘draagbaarder’ en dus beter te gebruiken voor onderweg of in de tuin.
Zoals je in dit lijstje ziet zijn er ook modellen die ondersteuning voor zowel Bluetooth als Wifi hebben, maar vaak geen accu. Je bent dus toch redelijk plaatsgebonden met een dergelijke speaker. Wil je een wat flexibelere optie qua plaatsing, we hebben ook een uitgebreide guide met de beste Bluetooth speakers.
Welke Wifi speaker moet je kiezen? Onze favorieten
Ik heb hierboven natuurlijk al een samenvatting gegeven van welke speaker je moet kopen, hieronder ga ik verder met het uitgebreider bespreken van deze speakers. Los van de plus- en minpunten en kenmerken, heb ik ook de prijzen voor je vergeleken.
Wifi speakers kopen: hier moet je op letten
We weten nu welke producten geschikt zijn, maar elke situatie is anders. Waar moet je nu op letten als je een Wifi speaker wil kopen? In deze koopgids heb ik alle informatie voor je op een rij gezet.
Wifi, bluetooth of allebei?
Je bent op zoek naar een speaker met Wifi, dus waarschijnlijk heb je die keuze al gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je een stabiel en groter bereik hebt, waardoor de luister- (en bedienings-)ervaring simpelweg beter wordt.
Daarnaast is het eenvoudig om uit te breiden naar multiroom, maar daarover later meer. Het voordeel van een Bluetooth-verbinding op een speaker kan zijn dat het eenvoudiger is om andere mensen de muziek te laten bedienen zonder je Wifi-wachtwoord te geven.
Verder is Bluetooth ook handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Het is dan vaak niet mogelijk om via het Wifi-netwerk te streamen, maar heeft jouw speaker ook ondersteuning voor Bluetooth dan kun je deze ook elders inpluggen en streamen.
De conclusie hier is eigenlijk: als er Bluetooth op zit, top: dan is de speaker compleet. Zit er geen Bluetooth op en je speelt Wifi vooral af in je eigen huis, kantoor of andere ruimte, dan is het ook geen enkel probleem.
Wifi speaker | Bluetooth speaker | |
---|---|---|
Bereik | Goed | Gemiddeld |
Stabiliteit | Goed | Gemiddeld |
Geluidskwaliteit | Goed | Goed |
Stroom voorziening | Netstroom | Accu/netstroom |
Ondersteuning voor apps en streamingdiensten
Zoals je ziet bij de gekozen producten worden niet standaard alle platformen ondersteund. Sonos heeft bijvoorbeeld een grote selectie aan muziek- en streaming-services die ondersteund worden. Wil je dus een compleet aanbod, dan is de Sonos One, Nest Audio of Harman Kardaon Citation One MK2 een goede optie.
Ga je voor kwalitatief hoogwaardige muziek, dan kom je al snel uit bij een dienst als Tidal. Hierbij is de kwaliteit simpelweg beter, maar dan is het ook wel zo prettig als jouw speaker hier ondersteuning voor heeft. Een dienst als Tidal zou ik wel aanraden bij een speaker zoals bijvoorbeeld de KEF LSX Wireless.
De bediening van de speakers kan (bij de meeste) via een eigen app van de fabrikant, maar er zijn ook merken zoals bijvoorbeeld Harman Kardon die volledig op de Google Home-app en muziekservices leunen voor de bediening.
Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de bediening via de muziek-app: als ik deze toch al gebruik, waarom zou ik dan ook niet daar mijn speaker mee bedienen. Overigens wil ik ook nog meegeven dat ik persoonlijk erg te spreken ben over de Sonos-app.

Multiroom speakers
Een speakersysteem met Wifi-ondersteuning kan eigenlijk modulair verder uitgebouwd worden. Misschien koop je een eerst één (of meerdere) speaker(s) voor in de woonkamer en wil je hier later een tweede aan toevoegen. Ook uitbreiden naar een andere ruimte is ook een optie natuurlijk.
Alle speakers in deze lijst hebben de mogelijkheid om verder uitgebreid te worden naar andere ruimtes. Deze zogenaamde multiroom speakers zorgen er wel voor dat je veelal gebonden bent aan één merk. Dit is niet 100% waar voor speakers met ondersteuning vanuit Google, maar over het algemeen werkt het prettiger uit te breiden met hetzelfde merk.
Ga je dus voor een multiroom-setup op korte of de lange termijn, dubbelcheck dan altijd of er genoeg mogelijkheden zijn bij het gekozen merk/speaker. Op deze manier voorkom je dure vergissing op de lange termijn.
Spraakbediening en andere slimme functies
Er zijn steeds meer verschillende slimme assistenten op de markt. Denk bijvoorbeeld aan Google Assistant, Amazon Alexa en Siri. Los van Siri zijn er veel integraties te vinden op slimme speakers.
Concreet houdt dit in dat je via spraak de speaker kunt bedienen, maar (afhankelijk van de setup) ook opdrachten kunt geven om bijvoorbeeld de lampen aan of uit te doen. Uiteraard dient je smarthome dan wel geschikt te zijn.
De meest gangbare slimme assistent voor de Nederlandse markt in combinatie met speakers is Google Assistant. Ook Amazon Alexa is aan een opmars bezig, dus idealiter zitten beide services op jouw speakers.
Veelgestelde vragen over Wifi speakers
Wat is de beste Wifi speaker?
Er zijn veel verschillende producten op de markt en iedereen heeft verschillende wensen. Toch zijn er een aantal Wifi speakers die er echt uitspringen, waaronder bijvoorbeeld de Sonos One. In dit artikel heb ik een overzicht gemaakt van de beste exemplaren van dit moment.
Wat kost een Wifi speaker?
De prijzen van Wifi speakers variëren enorm: beginnend bij nog geen 100 euro, maar ook oplopend tot vele honderdend euro’s. De keuze is afhankelijk van jouw wensen en budget.
Wifi speaker of Bluetoot, welke moet je kiezen?
Wil je een ‘draagbare’ speaker, die je eenvoudig mee kunt nemen en dus een accu heeft, dan is een Bluetooth speaker de beste keuze. In praktisch alle andere gevallen is een Wifi speaker de juiste keuze.
Conclusie
Wifi speakers zijn er in veel verschillende soorten, maten en prijzen. De keuze is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder streamingservices, maar ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld Bluetooth.
Na het lezen van deze uitgebreide gids weet je in ieder geval welke keuze je moet maken en welke producten als Beste Wifi speakers worden gezien.
Nog meer lezen, check ook eens onze guide over draadloze oordopjes.
Lees ook
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?