Tekentablet kopen: tips en beste keuze van 2021

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Tekentablet

Wil jij graag een tekentablet kopen, maar twijfel je welke het beste jou bij past? Wij deden uitgebreid onderzoek naar de vijf beste tekentablets van 2021 en zetten de belangrijkste adviezen voor je op een rij. Met deze keuzehulp ontdek je binnen een paar minuten welke grafische tekentablet aan jouw wensen voldoet.

Tekentablet kopen? Zo bepaal je welke bij jou past

Tekentablets zijn er voor elk budget. Om zeker te weten dat er ook tablets binnen jouw budget tussen zitten, maakten we een selectie op basis van prijscategorie. Van goedkope tekentablets voor de hobbyist, tot premium varianten met daarop alle functies die een ervaren designer nodig heeft.

10
Wacom One By S

Wacom One By S PITTIGE PRIJSVECHTER

Levert geweldige kwaliteit voor een kleine prijs en is dé starter voor de hobbyist.
10
Wacom Intuos S Bluetooth

Wacom Intuos S Bluetooth BETAALBARE SUBTOPPER

Wordt gebruikt door kunstenaars, freelancers, studenten en junior ontwerpers.
9
Huion Kamvas 13

Huion Kamvas 13 ECHTE PUBLIEKSFAVORIET

Een trouwe kompaan voor startende designers en kunstenaars.
9
Wacom Intuos Pro

Wacom Intuos Pro SLANK, SNEL EN PROFESSIONEEL

Een populaire en veelgemaakte keuze onder professionele designers.
9
Wacom Cintiq 22

Wacom Cintiq 22 ONBETWISTE KAMPIOEN

Staat garant voor een volwaardige en professionele designbeleving waarin je niets tekort komt.

Als je op zoek bent naar een grafische tekentablet, heb je vast al enige research gedaan. Zo weet je waarschijnlijk dat niet alle varianten over multitouch beschikken, dat een duurdere tekentablet meer drukniveaus heeft en dat een budgetmodel doorgaans niet over een ingebouwd scherm beschikt, waardoor je afhankelijk bent van een externe monitor.

Om zeker te weten dat je de juiste tablet kiest, moet je allereerst ontdekken voor welke doeleinden je het apparaat nodig hebt. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen:

  1. Wil ik professionele designs en tekeningen maken, of wil ik een tekentablet voor hobbymatige doeleinden?
  2. Kies ik een tekentablet voor de lange termijn, of wil ik eerst testen of ik het überhaupt wel handig of leuk vindt?
  3. Welk budget wil ik maximaal vrijmaken voor de aanschaf van een grafische tekentablet?
  4. Welke functionaliteiten zijn voor mij als designer een must?
  5. Welke functionaliteiten vind ik niet echt noodzakelijk?

Wanneer je het antwoord op bovenstaande vragen weet, kun je veel gerichter zoeken naar de tablet die bij jou past.

Tekentablet, tekentablet kopen

Wat is de gemiddelde prijs van een tekentablet?

Voordat je een tekentablet kiest, wil je natuurlijk weten wat zo’n apparaat gemiddeld kost. Wij gingen voor je op onderzoek uit en ontdekten dat je grofweg drie prijssegmenten hebt: budget, premium en professioneel. Voor het gemak hebben we de kosten per categorie voor je op een rijtje gezet:

  • Budget-tekentablets kosten gemiddeld 100 euro en zijn bedoeld voor beginnende artiesten en ontwerpers met een beperkt budget;
  • Premium-tekentablets hebben een gemiddelde nieuwprijs van 500 euro en zijn de vaste keuze van junior designers, gepassioneerde tekenaars en startende freelancers;
  • Professionele tekentablets kosten tussen de 2.000 en 2.500 euro en zijn vooral populair onder senior designers en professionele kunstenaars.

Natuurlijk zijn er binnen die drie segmenten ook uitschieters qua prijs. Zo kun je al een goedkope tekentablet aanschaffen van rond de 50 euro. Dit soort budgetmodellen zijn weliswaar beperkt in functionaliteit, maar scoren prima reviews in webshops en zijn heel geschikt om mee te starten. Datzelfde geldt voor het premium en professionele segment. Ook daar vind je prijsverschillen die de moeite waard zijn om te onderzoeken.

Overzicht: de 5 beste tekentablets voor elk budget

In het overzicht hieronder vind je 5 populaire tekentablets die elk hun eigen voordelen hebben. We hebben uiteraard gekozen voor apparaten binnen verschillende prijsklassen, zodat er voor iedereen een geschikte variant tussen zit.

Ben je eruit welke tekentablet je gaat kiezen?

Het kiezen van een tekentablet is een heel proces. Niet alleen de prijs is namelijk belangrijk, ook de functionaliteiten spelen een grote rol. Zo moet je kiezen of je wel of geen scherm wilt, of je het ontbreken van multitouch problematisch vindt en of je liever een bedraad of onbedraad tekentablet aanschaft.

Wij hopen dat ons overzicht je op weg heeft geholpen in je uiteindelijke keuze. Twijfel je nog steeds? Of wil je toch graag wat meer weten over de door ons onderzochte tekentablets? Bekijk ze dan gerust een tweede keer via de linkjes hieronder. En onthoud: soms helpt het om er even over na te denken voor je een besluit neemt. Zo voorkom je een impulsaankoop waar je spijt van krijgt.

Headerafbeelding: Pexels | Andrea Piacquadio, CC

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...