Vulpennen worden al jaren gebruikt. Je ziet ze dan misschien niet zo veel verschijnen als een balpen, maar het schrijfcomfort is volgens de gebruikers veel beter. Grote kans dat jij in het onderwijs voor het eerst in contact kwam met een vulpen. Jaren later besluit jij om toch weer op zoek te gaan naar deze verfijnde pen. Zeer begrijpelijk, want deze pen is erg populair voor zowel persoonlijk gebruik als voor een uniek cadeau. Wij zetten alle belangrijke zaken op een rijtje!
Pennen: uit welke soorten kun je kiezen?
Er zijn een aantal verschillende soorten pennen. Denk aan een vulpen, een balpen en een rollerbalpen Grote kans dat jij thuis, op je werk of op school het meest gebruikmaakt van een balpen. Uit het balletje in de punt van de pen komt inkt op oliebasis, waardoor de inkt niet vlekt.
Een vulpen bevat inkt op waterbasis. Hierdoor schrijf je vloeiender dan met een balpen. Daarnaast heeft deze pen een klassiekere of luxere uitstraling, waardoor de pen vaak wordt gebruikt bij bijzondere gelegenheden. Een rollerbalpen combineert de twee pennen: het werkt als een balpen, maar schrijft als een vulpen.
Wat is een vulpen?
Een vulpen is een pen waarbij je schrijft met vloeibare inkt. Deze kun je als schrijver zelf met inkt vullen door middel van een inktpotje of inktpatronen. De vulpen is anders dan een balpen, omdat je bij deze tweede soort niet zelf de inkt kunt bijvullen. Het grote voordeel is daarom dat je veel langer met een vulpen kunt doen, en de pen niet hoeft weg te gooien als de inkt op is. Je vult eenvoudig de inkt bij, en kunt vervolgens weer woorden op het papier zetten.
Hoe werkt een vulpen?
Je bent waarschijnlijk gewend om met een balpen te schrijven, maar een vulpen schrijft fijner en ligt beter in de hand. Het schrijfwaar heeft weinig onderdelen en bestaat uit twee delen die op elkaar geschroefd of geklikt kunnen worden: het lichaam en de dop.
Als je de dop eraf haalt, zie je een metalen plaatje dat te buigen is. Dit wordt de nib van de pen genoemd en zit vast op een cilinder. Die cilinder komt weer uit een houder, en daarachter zit een buisje. Juist dat buisje is van belang, want deze leidt naar het inktreservoir in de houder.
Toen de pen met penpunt werd uitgevonden, noemden de mensen het een vulpen omdat je niet langer hoefde te dippen in een inkpotje. Het kwam er gewoon uit alsof er een fontein van inkt als bron in de pen zat. Vandaar dat de Engelse term ‘fountain pen‘ is.
Hoe schrijf je met een vulpen?
Als je gewend bent om met een balpen te schrijven, zal je even moeten wennen als je een vulpen in jouw handen hebt. Verwijder eerst de dop, en pak vervolgens de pen vast met de hand waarmee je schrijft. Je houdt de pen tussen je duim en wijsvinger, waarbij de pen zelf tegen de middelvinger ligt. Jouw andere vingers leg je op het papier, zodat je niet kunt uitschieten tijdens het schrijven.
Je zet de punt vervolgens op het papier in een hoek van 45 graden. Deze hoek is zo belangrijk, omdat de vulpen een spitse punt heeft in tegenstelling tot een afgeronde punt bij een balpen. Je dient de pen met jouw hand onder controle houden om in de juiste positie te blijven. Daarvoor beweeg je met jouw arm en schouder. Jouw vingers en pols houd je daarbij stijf. Je hoeft niet veel kracht te zetten om inkt uit de vulpen te krijgen. Zet daarom de punt voorzichtig op het papier en oefen met schrijven.
Inkt bijvullen van een vulpen: wat moet ik doen?
Het inkt bijvullen van een vulpen kan op drie verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de soort pen die je hebt: een pen met losse vullingen, converter-vulpennen of zuigervulpennen. Hieronder beschrijven wij de verschillen en hoe je de inkt kun bijvullen.
Vulpen met losse vullingen
Deze eerste pen met losse vullingen is het meest populair en ook het eenvoudigst om te vullen. De losse vulling gooi je weg als deze leeg is, en verwissel je met een nieuwe door de pen open te draaien.
Converter-vulpennen
Converter-vulpennen zijn daarentegen wél hervulbaar met inkt, waardoor je niet steeds een vulling weg hoeft te gooien. Hiervoor gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, een zogeheten converter.
Zuigervulpennen
De zuigervulpen lijkt erg veel op de converter-vulpen. Het grootste verschil is dat je geen converter nodig hebt om de inkt bij te vullen. Een zuigervulpen heeft een eigen ingebouwde vulsysteem, waardoor je nog makkelijker jouw pen kunt bijvullen met inkt.
Hoe is de vulpen ontstaan?
Ongeveer 4.000 jaar voor Christus werden er tijdens opgravingen uit Egyptische graven voorwerpen gevonden die erg lijken op vulpennen. Over de werking van deze voorwerpen is alleen erg weinig bekend. De Romeinen gebruikten voorwerpen waarvan de werking wél duidelijk was. De pennen die zij gebruikten waren gemaakt van bamboe met een scherpe punt. Hierbij werd de binnenkant ruw gemaakt, zodat de inkt door de kanaaltjes van de bamboe langzaam naar beneden gleed.
De meer bekende voorganger van de moderne vulpen is de ganzenveer. Bijzonder feitje: je kon enkel een van de eerste vijf veren van een ganzenvleugel pakken. Daarnaast moesten rechtshandigen een veer uit de linkervleugel pakken en andersom. Pas rond 1850 bouwde een mechanicus een vulpen die sterke overeenkomsten vertoond met de pen van nu. En ook al digitaliseert de wereld steeds meer, de vulpen is nog altijd enorm populair!
Een vulpen uitlenen: doen of niet doen?
Vroeger was het zo dat een vulpen naar je hand ging staan. Een goede reden om de pen niet uit te lenen en deze helemaal voor jezelf te houden. Door de komst van de balpen zijn we gewend om harder te drukken op de pen om te kunnen schrijven. Hierdoor is de vulpen door de jaren heen ontwikkeld, en is de penpunt steviger gemaakt.
Het voordeel is dat de punt veel minder snel afbreekt, maar het nadeel is dat de punt niet meer wordt aangepast aan jouw hand. Je zal daarom echt wat anders moeten verzinnen om jouw vulpen niet uit te hoeven lenen. Het ‘smoesje’ dat de punt anders naar een andere hand gaat staan is namelijk vandaag de dag een fabel.
De populairste vulpennen van dit moment
Er bestaan veel verschillende merken vulpennen in allerlei prijsklassen. Enkele bekende merken die al jaren worden gebruikt zijn de Parker pen, de Lamy pen, Bruynzeel en Waterman. Wij beschrijven een aantal van deze merken om je kennis te laten maken met verschillende opties.
Lamy vulpen
Lamy is een familiebedrijf en bestaat al sinds 1930. Zij ontwerpen niet alleen vulpennen, maar hebben bijvoorbeeld ook balpennen en rollerbalpennen in hun assortiment. De Lamy vulpen staat vooral bekend om het unieke design. Een terugkerend kenmerk is een kwalitatieve RVS of gouden penpunt. Ben je linkshandig? Daarvoor heeft Lamy pennen ontwikkeld met een kegelvormige penpunt, waardoor schrijven erg comfortabel wordt. De Lamy pen ‘Safari’ is een erg populaire uitvoering, die bekend staat om de lagere prijs en juiste kwaliteit.
Parker vulpen
The Parker Pen Company bestaat al sinds 1889. Sinds die tijd zijn er door het bedrijf veel innovatieve systemen ontwikkeld om de Parker pen nog beter te maken. Denk bijvoorbeeld aan het anti-lek systeem ‘Lucky Curve’ of een vulsysteem waar twee keer meer inkt in kan. Tegenwoordig zijn bekende uitvoeringen van de vulpen de Parker vulpen Vector en de Parker vulpen Sonnet. Door de jarenlange ervaring en innovatie blijven dit wereldwijd populaire pennen.
Vulpen kopen: alle kooptips op een rijtje!
Er zijn verschillende factoren waar je op moet letten als je een vulpen wilt kopen. Uiteraard zijn er goedkopere modellen, maar ook zeer luxe vulpennen die tot in het detail van een persoonlijk touché worden voorzien. Het begint dan ook bij het bepalen van jouw budget. Hierna is het vooral belangrijk dat de pen comfortabel in de hand ligt. Let er daarbij goed op dat je de juiste pen koopt als links- of rechtshandige.
Tot slot zijn er verschillende diktes van een penpunt. Een dunnere punt zorgt ervoor dat je kleiner kunt schrijver, terwijl een dikkere punt weer gebruikt kan worden voor andere doeleinden. De meest geschikte pen is dus erg persoonlijk en uitproberen zorgt ervoor dat jij jouw favoriete vulpen ontdekt!
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?