Betalingen doen met je horloge? Ik ging op pad!

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Contactloos betalen begint inmiddels ingeburgerd te raken en er zijn ook al mogelijkheden om met je Android-smartphone te betalen in Nederland. Daar komen binnenkort ook wearables bij en ik heb een Olympic-horloge getest met deze nieuwe dienst van ABN AMRO.

Betalen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende manieren om te betalen in winkels, dat weten we allemaal. Contant, pinnen en tegenwoordig ook contactloos met je bankpas of eventueel Android-smartphone. De nieuwste methode gaat een stukje verder en daar kan ik persoonlijk erg enthousiast van worden: betalen met zogenaamde wearables. Denk hierbij aan ringen, sleutelhangers en horloges.

Het horloge dat ik uitgekozen heb om mee aan de slag te gaan, is van het merk Olympic en wat ik er vooral erg tof aan vind, is dat het een analoge horloge is, met een betaalmogelijkheid. Dat betekent dus geen smartwatch met meldingen, verbindingen en andere zaken: gewoon een eenvoudig ouderwets horloge. Hieronder een foto van het horloge waar ik mee aan de slag ben gegaan.

Betalen met wearables, is het wel veilig?

Een terechte vraag, die had ik zelf ook en daarom probeer ik hem zo goed mogelijk te beantwoorden in twee delen. Enerzijds het aanschaffen en activeren van de wearable en vervolgens het betalen.

Nu kun je je natuurlijk voorstellen dat het vervelende gevolgen kan hebben als de postbode besluit om er vandoor te gaan met jouw horloge en zijn wekelijkse boodschappen ermee betaalt. Gelukkig heeft ABN AMRO daarover nagedacht, want er zijn een aantal stappen die doorlopen moeten worden alvorens je aan de slag kunt met de wearable.

Aanschaffen en activeren

Nadat je de wearable hebt uitgezocht, kies je ervoor om deze te koppelen aan jouw rekening. Dit doe je via de app of internetbankieren, waar je het persoonlijke kaartnummer op zoekt. Zelf heb ik dit via de app gedaan, waar het te vinden bij instellingen>betaalpassen en wearables>wearables beheren. Vervolgens zal een nieuw venster openen waarbij je kunt kiezen aan welke rekening deze gekoppeld moet worden. Het nummer dat je vervolgens krijgt, moet ingevuld worden in de webshop van de aanbieder waar jij jouw wearable wil kopen.

Nadat je de wearable hebt ontvangen, ga je weer naar deze link, waar je het serienummer van de wearable invult. Dit kan op het product zelf gevonden worden, of in het document dat meegestuurd wordt. Na deze koppeling is jouw wearable, in mijn geval dus het horloge, actief.

Je hebt dus de inlog van jouw rekening nodig om het horloge – ook na ontvangst – volledig actief te maken. Hierdoor is het dus niet mogelijk dat de postbode, of iemand anders betalingen namens jou kan doen als het horloge onderschept wordt.

Betalen met je wearable

Het betalen zelf werkt eigenlijk hetzelfde als bij contactloos betalen met je bankpas, maar daarover later meer. Er zijn een aantal restricties die gelden hiervoor:

  • Maximaal 25 euro (voor hogere bedragen is een pincode vereist)
  • Maximaal 250 euro per dag

Hierdoor ben je al enigszins beschermd en het ‘zomaar’ spontaan betalen met het horloge om je arm is ook onwaarschijnlijk. Dan moet er al een betaalterminal dichtbij je horloge komen (bijna er tegenaan) wil dit onbewust gebeuren. Alles kan natuurlijk, maar persoonlijk maak ik me hier geen zorgen over. Het ‘risico’ is even groot als met een gewone contactloze betaalpas.

Betalen met een wearable getest, hoe werkt het eigenlijk?

Nu het leuke deel: het daadwerkelijk gebruiken van het horloge in winkels en op andere plaatsen. Mijn eerste ervaring met betalen met het Olympic-horloge was… McDonalds, in de McDrive (ja, soms kom ik daar dus 🙂 ). Het was vrij druk, dus ik moest even wachten, na de bestelling geplaatst te hebben kwam ik aan het raam om te betalen. Ik kreeg het apparaat in mijn handen, hield mijn horloge er tegenaan en nog geen twee seconden later had ik betaald: supereenvoudig. De medewerker van McDonalds keek wel wat vreemd en vroeg hoe ik dit precies deed. Toen heb ik het hem kort uitgelegd en hij was onder de indruk.

Afgelopen periode heb ik de wearable van ABN AMRO op meerdere plaatsen gebruikt en moet eerlijk bekennen dat het vooral erg eenvoudig is. Het grote voordeel, ik heb mijn horloge altijd om, waardoor ik dus altijd een betaalmethode bij de hand heb. Ik ben er ook goed in om naar de winkel te gaan zonder portemonnee, dat zou nu dus geen probleem meer moeten zijn.

Het leuke eraan is ook dat veel mensen vragen: ‘Betaalde je nu met je horloge’? Je hebt dus – vooral in het begin – vaak nog een extra gesprek tijdens het afrekenen waarbij je merkt dat er veel interesse is voor het product.

Welke wearables zijn er allemaal geschikt?

ABN AMRO heeft een aantal partners waar ze mee samenwerken. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende horloges beschikbaar van onder andere Olympic, Mondaine en smartwatches van Garmin. Ook is er een ring beschikbaar van K-Ring en biedt Laks ook sleutelhangers en armbanden aan om mee te kunnen betalen.

De keuze van accessoires is dus flink uitgebreid en draag je bijvoorbeeld geen horloge, dan zijn er nog genoeg andere mogelijkheden. Op deze manier kun je al contactloos betalen met een wearable vanaf 29 euro.

Conclusie

Zelf ben ik altijd erg enthousiast over nieuwe technologieën, daarom was ik ook erg nieuwsgierig hoe deze manier van betalen zou werken. Hierbij was ik vooral benieuwd naar het gebruiksgemak van een analoge horloge om mee te betalen.

De ervaring was louter positief. Het aanvragen en koppelen van mijn rekening van een fluitje van een cent en ook het activeren ging soepel. Daarnaast is het doen van betalingen bijzonder eenvoudig en wat ik vooral ben gaan waarderen: je hebt altijd een betaalmethode bij de hand, ook al heb je geen portemonnee meegenomen.

De komende periode zal ik dus veel met mijn horloge gaan betalen, hopelijk kan mijn bankrekening dat over een tijdje ook nog steeds waarderen.

Dat wil ik ook, hoe dan?

Om gebruik te maken van betalen met een wearable, zijn er een aantal voorwaarden:

  • Je hebt een rekening nodig bij ABN AMRO of Mees Pierson
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een betaalrekening, internetbankieren en een betaalpas

De kosten zijn 50 cent per maand, maar maak je gebruik van &Meer van ABN AMRO, dan krijg je de eerste zes maanden gratis.

Daarnaast dien je natuurlijk een wearable uit te zoeken, hier een overzicht van de beschikbare producten. That’s it!

Ik zou zeggen: veel plezier met je wearable-transacties.

De wearable in dit artikel is beschikbaar gesteld door ABN AMRO.

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...