Beste autoshampoo: hier moet je op letten en dit is de beste keuze

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Man wast auto met autoshampoo

Ben jij op zoek naar goede autoshampoo? Dan neem je de reiniging van je auto serieus. Een speciale autoreinigingsshampoo werkt een stuk beter dan een normaal emmertje sop, omdat de shampoo speciaal ontwikkeld is voor voertuigen. Met autoshampoo verwijder je vuil, vlekken, modder, insecten en andere viezigheden op de lak, de ruiten en de velgen van je wagen. Het voordeel van autoshampoo is dat dit product je auto niet alleen schoonmaakt, maar ook extra laat glanzen na het wassen. Bij sommige shampoos is het zelfs zo dat zij preventief bescherming bieden aan de autolak.

Er zijn nogal wat producten voor autoreiniging op de markt, dus je vraagt je ongetwijfeld af welke shampoo nu eigenlijk de beste is. Om je te helpen in je keuze hebben wij zes shampoos getest om te ontdekken welke als winnaar uit de bus komt. De resultaten van ons experiment lees je op deze pagina. Zo weet je na afloop precies welke autoshampoo de favoriet is en welke keuze het beste bij jouw auto past.

Onze top keuzes autoshampoo

Onze keuze
1
Meguiars G17748 Ultimate Wash & Wax 300x300

Meguiars G17748 Ultimate Wash & Wax

Een premium resultaat voor elke auto. Meguiars shampoo is de beste autoshampoo van dit moment.
Bevat wax voor een beschermend resultaat
Voorzien van hydrophobic polymer technology
Verkrijgbaar in 1400ml
9.5
UITSTEKEND
2
Meguiars G7116 Gold Class Car Wash 300x300

Meguiars G7116 Gold Class Car Wash

Een luxueus poetsresultaat voor een mooie prijs. Deze Meguiars is een echte publieksfavoriet.
Rijkschuimende formule
Geschikt voor alle soorten lak
Voorzien van conditioner voor diepe kleur en glans
9
ZEER GOED
Complete set
4
Valma V04 Poetsemmer 300x300

Valma V04 Poetsemmer

De favoriet van onze redactie. Meest complete autoreinigingsset van dit moment.
Bevat sponzen, doeken shampoo en meer
Streeploos resultaat na reinigen
Inclusief handige poetsemmer
9.6
UITSTEKEND
5
Turtle Wax Zip Wax Car Wash 300x300

Turtle Wax Zip Wax Car Wash

Gewoon een schone auto zonder poespas en gedoe? Ga dan voor deze extra geconcentreerde Turtle Wax Zip gaan.
Verkrijgbaar in 2.5 liter
Voorzien van wax voor extra bescherming
Gaat roest en verontreiniging tegen
8.8
Zeer goed
6
Star brite Citrus shampoo & wax 300x300

Star brite Citrus shampoo & wax

De ultieme shampoo voor de camper of caravan. Ook geschikt voor de auto, maar daarin niet onze eerste keus.
Geschikt voor vakantievoertuigen en bedrijfsbusjes
Voorzien van beschermende wax
Verkrijgbaar in 500ml en 1000ml
7.0
Goed

Hier moet je op letten als je autoshampoo koopt

Je denkt misschien: zoveel verschil kan er toch niet zitten tussen al die autoshampoos? Maar niets is minder waar. Er zijn namelijk enkele essentiële verschillen waar je rekening mee moet houden. Wij geven je hieronder een overzicht van zaken waar je goed op moet letten voordat je een autoshampoo koopt.

Concentraat of gemengde shampoo

Sommige fabrikanten bieden autoshampoo aan als concentraat, terwijl anderen deze verdund aanleveren. Het is belangrijk hier goed op te letten, want in geval van concentraat moet je de shampoo zelf mengen met water. Geen probleem om die mengverhouding zelf te bepalen, zou je zeggen, maar de kans is groot dat je shampoo verspilt óf juist te weinig gebruikt en niet het resultaat krijgt waar je op hoopte.

Kijk daarom goed op de verpakking of in de productomschrijving van de autoshampoo of het een concentraat of een mengsel betreft. In het geval van een concentraat is het belangrijk om de instructies van het product goed te lezen. Vaak is een klein scheutje in een emmer al genoeg om het water te doen schuimen en je auto optimaal schoon te krijgen.

Man wast auto met autoshampoo
Afbeelding door Sleepi Alleyne | Pexels

Autoshampoo met of zonder wax

Sommige autoshampoos bevatten wax en ondersteunen daarmee de waslaag die vooraf op de verf is aangebracht. Deze autoshampoos kosten vaak wat meer, maar geven ook een optimaal reinigend en beschermend resultaat. Je kunt dit type autoshampoo heel eenvoudig herkennen omdat er op de verpakking netjes staat aangegeven dat het gaat om een variant met wax. Vaak worden deze autoshampoos ook vermarkt als 2-in-1-oplossing.

Een voordeel van wax is niet alleen dat dit preventief bescherming biedt, maar dat het ook zorgt voor een luxueuze en diepe glans na het wassen. Wij zijn er fan van!

PH-neutraal of niet

Steeds meer autoshampoos zijn pH-neutraal. Hierdoor zijn ze beduidend minder belastend voor het milieu en ook nog eens milder voor de lak van je auto. Een ander aanzienlijk voordeel van pH-neutrale autoshampoo is dat het geschikt is om met de hogedrukreiniger of met de hand te wassen.

Je kunt doorgaans op de verpakking of in de productomschrijving van de shampoo vinden of het een pH-neutrale variant betreft of niet.

Grootverpakking of normale hoeveelheid

Je kunt enorme voordeelverpakkingen shampoo kopen, maar ook kleinere flesjes waar je minder lang mee doet. Je denkt wellicht: waarom niet gewoon altijd een grootverpakking kopen?

Natuurlijk zijn we het met je eens dat dit het makkelijkst is, maar zo’n grootverpakking neemt een hoop bergruimte in beslag en omdat veel mensen hun autoshampoo in de kofferbak of op een plankje in de schuur bewaren, is dit niet altijd ideaal. Daarnaast is een grootverpakking een stuk duurder en daardoor niet iets wat je zomaar even bestelt.

We willen wel benadrukken dat je met een grootverpakking per milliliter minder geld betaalt dan bij een kleine verpakking. Prijstechnisch ben je daardoor vrijwel altijd voordeliger uit. En dat is natuurlijk wel zo lekker.

Welke keuze je maakt qua milliliters, kun je het beste laten afhangen van drie factoren:

  • Het aantal kilometers dat je maakt. Als jij dagelijks een uur of langer in de auto zit, is de kans groot dat je jouw bolide zeer regelmatig moet reinigen. Misschien welk elke week. In zo’n geval is een grootverpakking autoshampoo geen overbodige luxe – je bent dan immers niet te snel door je voorraad heen.
  • Hoe representatief je moet zijn vanwege je werk. Heb je een leaseauto, dan moet je wellicht wekelijks of zelfs dagelijks naar klanten rijden. Je wil in zo’n geval een auto die pico bello in orde is. Een grote fles shampoo gaat je sowieso extra sales bezorgen, want bijna niets is zo verleidelijk als een glanzende bolide.
  • De omgeving waarin je rijdt. Rijd jij veel in polders en op het platteland? Dan is de kans groot dat je regelmatig modder aan de bumpers en zijkanten van je auto hebt. Zeker in de winter en herfst komt dit veel voor. Je zult in zo’n omgeving vaker je auto moeten wassen. Een grootverpakking is in zo’n geval absoluut aan te raden.
Jouw rijgedragGrootverpakking autoshampooNormale verpakking autoshampoo
Ik rijd vooral op hoofdwegen en in de stad X
Ik rijd dagelijks in polders en op het plattelandX
Ik maak bovengemiddeld veel kilometersX
Ik rijd niet zo vaak in de autoX
Ik gebruik de auto om klanten te bezoekenX
1

Meguiars G17748 Ultimate Wash & Wax

Premium topper
2Meguiars G17748 Ultimate Wash & Wax 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Meguiars G17748 Ultimate Wash & Wax
Premium resultaat, premium prijs. Beste poetsresultaat dat wij wisten te bereiken.

Een subliem resultaat tegen een premium prijs. Je moet er wat knaken voor open hebben, maar ondanks de prijs, is deze Meguiar shampoo de beste autoshampoo van dit moment.

Na onze test met deze shampoo, zag de auto eruit alsof ‘ie net opnieuw gewaxt was en zo uit de showroom kwam rollen. Wij waren zeer onder de indruk.

2

<strong>Meguiars G7116 Gold Class Car Wash</strong>

Publieksfavoriet
Meguiars G7116 Gold Class Car Wash 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Meguiars G7116 Gold Class Car Wash
Een diep glanzend resultaat waardoor je auto weer als nieuw lijkt. Van deze shampoo krijg je sowieso geen spijt.

Deze Meguiars is een echte publieksfavoriet. De reviews in diverse webshops zijn bijzonder positief en de meeste gebruikers van deze shampoo zijn bijzonder tevreden met het resultaat. De Meguiars is, kortom, een shampoo die zijn beloftes waarmaakt.

Wil je zeker weten dat jouw auto de optimale glans heeft die ‘ie verdient? Dan is deze Meguiars shampoo een keuze waar je dus echt geen spijt van krijgt.

3

<strong>Turtle Wax Hybrid Snow Foam</strong>

Mooie prijs/kwaliteit
Turtle Wax Hybrid Snow Foam 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Turtle Wax Hybrid Snow Foam
Extra schuimende formule voor een heerlijk fris resultaat. Werkt ideaal om vuil los te weken van je auto en velgen.

Deze hybrid van shampoo en wax schuimt als de beste en weet viezigheid op je auto eenvoudig los te weken. Wij waren heel tevreden tijdens onze test.

Volgens de productomschrijving minimaliseert ‘ie ook kleine krasjes en zorgt hij voor de nodige preventieve bescherming. Dat hebben we niet kunnen testen, maar we vonden dit een prima product om de auto met de hand mee te wassen.

4

Valma V04 Poetsemmer

Onze favoriet
Valma V04 Poetsemmer
Bekijk de actuele prijs voor de Valma V04 Poetsemmer
Meest complete reinigingsset van dit moment. Inclusief emmer, sponzen, doeken en diverse reinigingsmiddelen.

De Valma V04 is niet alleen de favoriet van onze redactie, het is ook de meest complete autoreinigingsset van dit moment. In de poetsemmer vind je Wash & Shine-shampoo, insectenreiniger, plasticpoetsmiddel en diverse doeken en sponzen.

Wil jij een compleet reinigingsset voor je auto, dan is dit echt jouw ideale keus. Wordt uiteraard geleverd inclusief emmer. En dat is wel zo handig om je sopje mee te maken.

5

<strong>Turtle Wax Zip Wax Car Wash</strong>

Gewoon goed
Turtle Wax Zip Wax Car Wash 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Turtle Wax Zip Wax Car Wash
Ideaal voor de nuchtere autoliefhebber. Gewoon een goede autoshampoo zonder pretenties.

Ben jij heel nuchter over het reinigen van je auto? En wil jij gewoon een schone auto zonder allerlei speciale poespas? Dan is deze Turtle Wax Zip de beste autoshampoo voor jou. Doet gewoon wat ‘ie moet doen en heeft geen verdere pretenties.

De kwaliteit van deze shampoo liegt er overigens niet om. Dit product bevat namelijk de juiste middelen om de auto niet alleen te reinigen, maar ook van een beschermlaag te voorzien.

6

<strong>Star brite Citrus shampoo & wax</strong>

Lekker veelzijdig
Star brite Citrus shampoo & wax 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Star brite Citrus shampoo & wax
Voor de vakantiegangers onder ons is dit natuurlijk de beste keuze. Voor de personenauto? Iets minder.

Ben jij zo’n avonturier die graag met de caravan naar het snikhete Zuid-Frankrijk rijdt? Of die in weer en wind Europa trotseert in de camper? Dan heb je een premium reinigingsshampoo nodig. De Star Brite Citrus is daarvoor de oplossing, want deze autoshampoo is speciaal gemaakt voor vakantievoertuigen.

Is ‘ie ook geschikt voor de auto, vraag je je wellicht af? Ja hoor! Maar in dat opzicht is ‘ie toch niet onze eerste keuze. Andere shampoos deden het op dat gebied vaak net iets beter.

Welke autoshampoo is de beste voor jouw auto?

Je weet nu dat een goede autoshampoo met wax niet alleen reinigt, maar je auto ook extra laat glanzen. Ook weet je dat je met autoshampoo een veel beter effect genereert dan met een normaal sopje. En of je nu veel of weinig rijdt, je bent erachter gekomen dat een grootverpakking prijstechnisch de beste keuze is, maar dat er ook goede argumenten zijn om een kleiner flesje te gebruiken (lagere totaalprijs en minder ruimte nodig om op te bergen).

Tenslotte heb je kennis genomen van diverse populaire shampoos op de markt en hoe die presteren volgens onze gebruikerstest. Je bent, kortom, een echte autoshampoo-kenner geworden. De vraag is nu welke shampoo je gaat kiezen, maar na het lezen van dit artikel ben je daar waarschijnlijk al wel over uit.

Wij hopen dat we jou hebben kunnen helpen met deze buying guide en wensen je veel poetsplezier. Laat die bolide maar shinen!

Headerafbeelding door Brad Starkey | Unsplash

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...