Bluetooth platenspeler kopen: de enige guide je nodig hebt [2021]

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Bluetooth platenspeler

Je bent dus op zoek naar een Bluetooth platenspeler en wil weten welke opties er zijn, maar ook welke je nu moet kopen? Na een uitgebreid onderzoek hebben we veel informatie over platenspelers met Bluetooth verzameld en dit voor je op een rij gezet. Hierbij hebben we ook tips over welke je nu het beste kunt kopen, passend bij verschillende wensen en budgetten voor een Bluetooth platenspeler.

Beste Bluetooth platenspeler: onze top 5

Er zijn veel verschillende modellen op de markt, maar alvorens we er wat dieper in duiken, begin alvast met de top 5 die verderop in dit artikel uitgebreid besproken wordt. Hieronder een mix van betaalbare en premium platenspelers met Bluetooth. Hierbij hebben we een aantal merken meegenomen, waaronder Fenton, House of Marley, Lenco en meer.

9
Fenton Bluetooth platenspeler
Fenton RP115 Bijzonder betaalbaar
Wil je niet teveel uitgeven, maar toch een goede Bluetooth platenspeler, dan is dit de juiste keuze!
9.5
House of Marly platenspeler Bluetooth
Deze House of Marley Bluetooth platenspeler ziet er niet alleen goed uit, hij heeft ook nog eens de nodige mogelijkheden.
10
Sonoro Platinum Bluetooth platenspeler
Sonoro Platinum Absolute premium keuze
Absolute premium Bluetooth platenspeler met stijlvolle looks en bijzonder goede kwaliteit.
9
Denver MRD-52 Bluetooth platenspeler
Denver MRD-52 Compleet pakket
Ben je op zoek naar een complete platenspeler met Bluetooth, maar ook met DAB- en FM-radio, dan is deze Denver geschikt.
9
Lenco Bluetooth platenspeler
Lenco LBT-188 Bluetooth & USB
Deze Lenco Bluetooth LP speler heeft naast een draadloze verbinding, ook de mogelijkheid om aangesloten te worden via USB.

Bluetooth platenspeler

Als je op zoek bent naar een Bluetooth platenspeler dan heb je wellicht nog wat LP’s liggen die je graag wil gaan beluisteren. Of je wil juist een nieuwe collectie aan gaan leggen. Je bent in ieder geval niet alleen, want de laatste jaren zijn langspeelplaten weer sterk in populariteit toegenomen.

Sterker nog, in 2021 kwam het nieuws zelfs naar buiten dat de LP populairder is dan de CD, een interessante ontwikkeling. Het is dan ook niet zo gek dat er steeds meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe platenspeler.

Om een idee te geven van de Nederlandse audio-industrie hier een verdeling van het marktaandeel, waarbij je ziet dat streaming nog steeds heer en meester is.

Marktaandeel data: NVPI Audio

Waar vroeger de mogelijkheden qua aansluiting van een platenspeler relatief beperkt waren, is dat tegenwoordig wel anders. Er zijn veel verschillende mogelijkheden.

Er zijn steeds meer platenspelers die ondersteuning hebben voor Bluetooth, waardoor je dit wellicht op bestaande apparatuur kunt aansluiten. Naast een draadloze verbinding, hebben praktische alle in dit artikel besproken producten, ook een aansluitmogelijkheid via bijvoorbeeld USB of RCA (tulp) aansluiting. Hierdoor word je een stuk flexibeler in het aansluiten.

Er zijn veel factoren om rekening mee te houden als je een nieuwe speler wil kopen en daar proberen we in dit artikel verder bij te helpen. Allereerst een overzicht van de producten, inclusief voor- en nadelen, maar ook een overzicht van de kenmerken.

Na dit overzicht met de beste Bluetooth platenspeler, ga ik verder met een uitleg waar je allemaal op moet letten als je er één wil kopen.

Overzicht Bluetooth Platenspeler

Hieronder de vijf beste Bluetooth platenspelers van dit moment op een rij. Dit wil niet per se zeggen dat andere producten niet goed zijn, maar na een uitgebreid onderzoek is onze keuze op deze lijst gevallen.

LP’s (inch) en toeren: hier moet je op letten

Er zijn verschillende soorten LP’s te verkrijgen, waarbij maatvoering, maar ook het aantal toeren (RPM) beide belangrijk zijn.

In de vorige eeuw zijn er grote ontwikkelingen geweest op het gebied van LP’s, waarbij er nieuwe modellen en toerentallen werden geboren. Tot op heden worden nog steeds enkele van deze modellen gebruikt.

Op dit moment kunnen we een grofweg een drietal verschillende formaten onderscheiden

  1. 7 inch
  2. 12 inch
  3. 10 inch (zeldzaam)

Deze formaten worden in de volksmond allemaal ‘LP’s’ genoemd, echter is dit niet altijd feitelijk correct. Toch hanteren wij in dit artikel de term LP (LangspeelPlaten) voor alle formaten, om het eenduidig te houden.

Het verschil in formaat, in combinatie met het aantal toeren, bepaalt hoeveel minuten muziek er op één kant van een LP past. Hieronder een overzicht van de meest gangbare, nog verkochte formaten en daarbij behorende RPM’s (Rotations per minute)

Maximale speelduur per kant7 inch12 inch
33 toeren7 minuten14-22 minuten*
45 toeren4 minuten*9-14 minuten
* Meest optimale combinatie tussen toeren/formaat

Uit bovenstaand overzicht kunnen we dus de conclusie trekken dat er eigenlijk twee gangbare formaten zijn: 7 en 12 inch. Als je een speler koopt die ondersteuning heeft voor 33 en 45 toeren, dan kun je er vanuit gaan dat 95% van de platen afgespeeld kunnen worden.

Afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren is het natuurlijk belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanschaf van jouw Bluetooth platenspeler. Maar als je voor de standaard 7 en 12 inch gaat, voldoen de meeste spelers.

Platenspeler Bluetooth
Via: pixabay.com | mgattorna, CC

Welke aansluitingen zijn er?

Los van welke platen er afgespeeld kunnen worden, is het ook belangrijk om te kijken welke aansluitingen er nu zijn, maar vooral welke je nodig hebt. Hier zijn ook een aantal opties, die ik hieronder eerst benoem.

Bluetooth – Draadloze verbinding, om te connecten met bijvoorbeeld Bluetooth-speakers
USB – Om aan te sluiten op bijvoorbeeld een PC. En als er ondersteuning is, wordt deze uitgang ook gebruikt om LP’s te digitaliseren en dus bijvoorbeeld om te zetten naar MP3.
RCA – In de volksmond ook wel een tulp-stekker genoemd. Kan gebruikt worden om externe speakers of apparaten aan te sluiten.
3.5mm jack – Om een koptelefoon rechtstreeks aan te sluiten op de platenspeler

Dit zijn de standaard-aansluitingen die je regelmatig tegenkomt als je op zoek bent naar een platenspeler. Als je dit artikel leest, is Bluetooth waarschijnlijk een vereiste, maar ik zou ook altijd even checken of andere aansluitingen aanwezig zijn. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren kan bijvoorbeeld RCA of juist USB een uitkomst zijn.

Digitaliseren van LP’s

Misschien heb je nog wel pareltjes van LP’s in de kast liggen en wil je deze ook voor het nageslacht (en jezelf) bewaren, maar dan in een ‘modern’ formaat, dan kun je een LP digitaliseren.

Om dit te kunnen doen, heb je in ieder geval een USB-aansluiting nodig op de platenspeler, waarmee je deze op een pc of laptop kunt aansluiten. Het is niet bijster ingewikkeld om een LP om te zetten naar bijvoorbeeld MP3, maar de eerste setup kan even zoeken zijn.

Om dit voor elkaar te krijgen en je hebt de hardware en aansluitingen voor elkaar, dan heb je ook nog software nodig. Er zijn meerdere opties, maar Audacity (gratis) wordt veel gebruikt.

In het begin kan dit programma wel wat overweldigend zijn, maar er zijn genoeg guides op internet te vinden hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Platenspeler Bluetooth
Via: pixabay.com | theglassdesk, CC

Extra mogelijkheden (ingebouwde speakers, radio, versterker)

Er zijn ook platenspelers die veel meer zijn dan een platenspeler alleen. Zo zijn er exemplaren die hebben bijvoorbeeld ingebouwde speakers, waardoor je eigenlijk een complete muziekset in één koopt.

Er zijn ook producten die een ingebouwde CD-speler hebben, of ook de mogelijk om radio te luisteren (FM, maar ook DAB+). Het kan natuurlijk handig zijn voor een alles-in-één oplossing te kiezen. Hou er hierbij wel rekening mee dat ze niet in alles goed kunnen zijn voor een aantrekkelijke prijs.

Ben je een audio purist en kun je goede audiokwaliteit waarderen, dan word je over het algemeen niet direct enthousiast van ingebouwde speakers. Maar vind je audiokwaliteit minder belangrijk, dan kan een dergelijke complete set een interessante koop en dus goede investering zijn.

Sonos aansluiten op je platenspeler

Een veelvoorkomende vraag voor het aansluiten van een platenspeler gaat over Sonos. Is het mogelijk om Sonos met een platenspeler te verbinden? Het antwoord is: Ja, maar…

Het is mogelijk, maar niet zomaar met alle speakers en je moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder de benodigdheden om de verbinding tussen een Sonos en platenspeler voor elkaar te krijgen.

Benodigdheden

  • Sonos-speaker met 3,5mm audio-aansluiting OF Sonos Connect/AMP of Port
  • Platenspeler met voorversterker (een losse voorversterker kan ook)

Deze voorwaarden dien je minimaal aan te voldoen om een platenspeler aan te kunnen sluiten op Sonos.

Welke Bluetooth-speaker moet ik kiezen?

Er zijn veel verschillende Bluetooth-speakers waar je een Bluetooth LP-speler op kunt aansluiten. Hierbij is er tegenwoordig enorm veel keuze en zie je wellicht door de bomen het bos niet meer.

Er zijn veel dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van speakers. Denk bijvoorbeeld aan eventuele (extra) aansluitingen, maar ook zaken als accuduur en vormfactor spelen hier een rol in. Omdat ik hier nu niet te diep op wil ingaan, verwijs ik je graag naar een ander artikel op GadgetsDaily.

Ben je dus op zoek naar een nieuwe speaker, check dan onze uitgebreide Bluetooth speaker guide.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste Bluetooth platenspeler?

Er zijn veel keuzes als het gaat om platenspelers met Bluetooth. Na een uitgebreid onderzoek hebben wij een lijst gemaakt met een overzicht van platenspelers die aan bepaalde criteria voldoen.

Waar kan ik een Bluetooth platenspeler kopen?

Er zijn veel (online) winkels die in Nederland Bluetooth platenspelers verkopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan algemene retailers zoals Bol, Coolblue en MediaMarkt. Maar je kunt ook bij gespecialiseerde winkels terecht zoals bijvoorbeeld Bax.

Is er ook een platenspeler met USB?

Vaak hebben Bluetooth platenspelers ook de mogelijkheid om via USB apparaten aan te sluiten. Dit is handig bij bijvoorbeeld het digitaliseren van vynil.

Headerafbeelding: pixabay.com | ponce_photograhpy, CC

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...