Robotarm weet razendsnel objecten te vangen

Robotarm weet razendsnel objecten te vangen

Ontwikkelaars hebben een robotarm weten te ontwerpen die zo snel reageert dat hij de meest uiteenlopende objecten weet te vangen, zonder er eentje te missen. Ze hebben hem dit geleerd op de manier waarop wij ook hebben geleerd te vangen.

De arm is anderhalve meter lang en heeft drie gewrichten, met daar aan vast een zeer verfijnde hand, met geen vijf maar slechts vier vingers. Hij reageert binnen vijf honderdste van een seconde. In die tijd maakt hij zowel een inschatting van het object als ook bepaalt hij de richting, waarna hij zijn arm uitstrekt om het object te vangen. Dit is voor een robot een zeer knappe prestatie.

Programmeren

De ontwikkelaars hebben de robot niet speciaal geprogrammeerd zoals je normaal zou verwachten bij robots, maar ze hebben hem laten oefenen zoals wij dat zelf ook doen. De robotarm heeft zo geleerd eerst inschattingen te maken van de diverse voorwerpen in combinatie met hun snelheid. Oefenen was eenvoudig: gewoon veel voorwerpen naar hem toegooien, hij leerde vanzelf. Vervolgens werd de robotarm geleerd te vangen door zijn arm vast te pakken en te grijpen naar elk object. De robot deed deze bewegingen na waardoor hij op een bepaald moment zelf van alles kon opvangen.

De robot kan voor de toekomst heel zinvol zijn voor in de ruimte, waar hij rondslingerend puin kan vangen en ook opruimen. Maar hij kan ook zeker ons zelf een dienst bewijzen. Stel er dreigen voorwerpen op ons te vallen, of eventueel als we zelf omvallen, hij zou onze redder in nood kunnen zijn in dat geval. Bekijk het zelf hier beneden.

 
 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

 

GadgetsDaily
Logo